INSPIRATION / OM MIG

Vad föreställer din konst?
⠀⠀ 

Jag målar i lyrisk abstraktion, vilket är en smal gren inom abstrakt måleri som uppkom ur den franska abstrakta expressionismen (ungefär samtidigt som action painting uppstod).

De små texterna till mina verk tillför väldigt mycket till verken. Min konst är väldigt poetiskt (lyriskt) skapad, vilket betyder att jag nästan uteslutande utgår från känslolägen, situationer, minnen eller andra saker som många personer kan relatera till.
Texterna innehåller ofta frågor till betraktaren eftersom jag vill att betraktaren själv ska börja tänka, fundera och relatera till sig själv.

Verken fungerar dock även självständigt utan att texterna läses. Titeln har alltid med det lilla textstycket att göra.

Mina målningar är målade med akrylfärg och mitt mest använda verktyg är pensel. Jag får ofta frågorna "Är det verkligen akryl du målar med? Hur kan du få till de där övergångarna?" och "Men är du säker på att du målar med pensel? Det ser ut som svamp eller att du sprayat färg på duken!" 

För att svara på dessa frågorna redan innan ni ställer dem så kan jag säga såhär;
Ja, det är bara akryl jag målar med, jag målar kanske 85% med penslar och 15% med svamp! När det gäller övergångarna mellan färgfälten så har jag alltid varit fascinerad av 1700-talets porträtt- och naturmåleri. Framför allt så var jag otroligt intresserad av de där nästan omöjliga övergångarna som gjorde att målningarna nästan såg ut som fotografier.

Jag frågade mina lärare på gymnasiet hur jag skulle göra för att få till sådana övergångar, fast med akryl och abstrakta motiv? Svaret jag fick var: "Det går inte. Du kommer alltid få ojämna övergångar med akryl, oavsett hur du gör." 
Well, well. Här är vi nu efter många års övning och experimenterande ;) 

 

Jag vill att konsten som jag skapar ska betyda något, mena någonting.
Jag vill att det ska kännas som om konstverket sjunger, dansar, läser poesi med inlevelse, flyger över trädtoppar och bergskedjor.

 

Var hittar du din inspiration ifrån?

Min största inspirationskälla är utan tvekan livet. Allt ifrån hur det känns att sätta ner fötterna på ett varmt trägolv en sommarmorgon, till större existentiella frågor som "Vad innebär livet egentligen?". Även musik är en stor inspirationskälla. Särskilt musik som innehåller piano, fiol, eller akustisk gitarr. Jag målar ofta stämningar och olika känslolägen.

 

Jag har tidigare tyckt att det är blottande att medge att målningarna är likvärdig poesi för mig.

Men här är dem, som dikter, historier och noveller fast med färg på en målarduk.⠀
Anledningen till varför jag skapar det jag skapar. ⠀

Vem är personen bakom Alexandra JS Design?

Jag har alltid varit väldigt kreativ men också väldigt spretig av mig.
Jag målade i många år utan att någonting hängde ihop med något annat.

Efter att jag jobbat som fotograf ett par år och gick igenom en period med psykisk ohälsa så förändrades mitt sätt att skapa. Istället för att avbilda världen med hjälp av kameran så började jag skapa meditativa platser för själen i form av former, kompositioner och färger med hjälp av akrylfärg på canvas.

För att skapa djup och dimensioner i målningarna så jobbar jag med väldigt många halvt transparenta lager och bygger upp tavlan från grunden med dessa. Eftersom att lagerna är tunna så blir det sällan någon tung textur i mina målningar och det kan därför ibland vara svårt att se att en målning kan dölja upp till 25 olika lager.

 


Jag tänker att konst är viktig för människan, oavsett om man är den som skapar den eller den som betraktar den.

Utbildning

2012 - 2013 - Fridhems Folkhögskola, analogt fotograferande.

2015 -2016 - Sigtunas Folkhögskola - Konstlinjen

2016 - nu - Konstfack, ämneslärarutbildningen bild/media.

Utställningar

2021

JUSTE Gallery, Stockholm

2019

Cafe Arte, Stockholm 
Restaurang MODIS, Stockholm 
Vantörs konstförening, Stockholm  
Stil & Trend, Falkenberg 
Valentinas Vardagsrum & Ateljé, Stockholm
​JUSTE Gallery, Stockholm

2016 - 2019

Konstfacks julmarknad, Stockholm.

2017

Biblioteksgången, Konstfack, Stockholm.