MÅLERIKURS 2021

Vad kommer målerikursen innehålla? 
⠀⠀ 

Komposition, ljus- och tyngdpunkter:
Vi kommer att gå igenom komposition: Vad är det som gör att ett verk känns ”balanserat” och vad är det som gör att ett verk kan uppfattas ”platt” eller ”rörigt”?

 

Färglära:

Vi kommer att gå igenom lite färglära, men det blir ingen djupdykning i det.

Detta går vi igenom mest av samma anledning som jag pratar om komposition, ljuspunkter och tyngdpunkter: för att förstå hur vi har lärt oss att läsa bild.
 

Tekniker och verktyg:

Måla vått i vått, vått på torrt, torr pensel, blöt pensel? Det finns hur många olika sätt att få fram just det du vill säga genom att lära dig hur dina material funkar, hur resultaten blir av en viss typ av verktyg eller teknik. I slutändan är allt egentligen en smaksak efter vad just du föredrar. Till exempel så föredrar jag att skriva med en bläckpenna istället för med en blyertspenna – men det kanske jag inte hade vetat om jag aldrig fick testa att skriva med en bläckpenna?

Frågan ”När är målningen färdig?”:
Många gånger frågar man sig själv eller kanske till och med andra personer: När är detta verket klart? Vad fattas? Hur vet jag när det är klart?

Upplägget:

Upplägget kommer att se ut på följande sätt - det kommer att bli 3 digitala träffar på Zoom under kursens gång.
Ni kommer att få en inbjudan till Zoom på mejl (och det krävs inte ett konto på Zoom för att delta).

 

De digitala träffarna kommer ske med två veckors mellanrum för att ge er utrymme att testa på att skapa i olika tekniker och metoder och ha tid att ha sommar och/eller jobba. Därför är tiderna också förlagda på kvällstid: 18.00 - 19.00.

Kursstart: Måndag 12 juli (första digitala träffen) klockan 18.00 - 19.00.
Digital träff 2: Måndag 26 juli, klockan 18.00 - 19.00.

Sista digitala träffen: Måndag 9 augusti, klockan 18.00 - 19.00.

De digitala träffarna är till för att jag ska kunna få prata med er och ni med mig! Jag kommer att gå igenom punkterna som beskrivs här ovanför och även visa några av de teknikerna i dessa träffarna. Ni kommer få möjlighet att ställa frågor och få svar på funderingar. Träffarna spelas in och ni kommer att få videon skickad till er på mejl tillsammans med eventuell PowerPoint (eller andra anteckningar) efter varje avslutad träff! 

Under hela kursens gång kommer jag att finnas tillgänglig på mejl (eller Instagram om ni föredrar det) om det skulle uppstå några frågor eller funderingar. 

Det finns två olika alternativ att välja på i denna kursen och för enkelhetens skull har jag döpt dem till "Alternativ 1" och "Alternativ 2". 

Alternativ 1:

Innehåller alla ovanstående punkter och dessutom en "goodiebag" med: En ny pensel - av den sorten som jag helst målar med när jag gör mina mjuka övergångar & en mindre behållare med medium som förlänger torktiden av akrylfärg (ger extra tid att få till övergångarna). Goodiebagen skickas till er före kursens start.
Pris: 1850:-

Alternativ 2:

Innehåller alla ovanstående punkter utan "goodiebag". 
Pris: 1700:- 

Antal platser och betalning: 

Det finns totalt 20 antal platser till kursen. För att anmäla er till kursen kan ni helt enkelt mejla mig: info@alexandrajs.com eller skriva på Instagram om ni hellre vill det. Skriv vilket av alternativet ni valt! 
Jag kommer därefter att skicka ett bekräftelsemejl till er och betalningsuppgifter. Kursavgiften ska vara inbetald senast 14 dagar innan kursstart för garanterad plats!

 

Vem är jag?

Jag är verksam som konstnär men studerar även till bild- och medialärare på Konstfack i Stockholm.
Det bästa jag vet är att motivera och inspirera personer till att våga lita på sitt eget skapande och sin egen förmåga att kunna skapa oavsett förutsättningar eller förkunskaper.

Ett av de mest avgörande ögonblicken mot min resa som lärare var när mina lärare i gymnasiet sa till oss på estetlinjen:

Vi vill veta era idéer. Era idéer är det som gör ert skapande till ert, det som gör var och en av er unika.

Sedan hjälper vi er att lista ut hur ni ska förverkliga er idé genom att erbjuda vår hjälp och kunskap kring material och process.

 

Var och en av oss är ju unik.
Vi kan alla sitta och titta på samma träd, men om vi alla skulle måla eller teckna av just det trädet skulle alla verken se helt annorlunda ut. Jag vill inspirera och motivera er att våga skapa och hjälpa er igenom djungeln av material, verktyg och processer.